In het Westerkwartier, Agenda, Evenementen en Informatie
Brand

Aftrap actie ‘Hé doe de deur dicht’

2017-10-18T00:00:00+02:00
Datum: ARCHIEF 2017 woensdag 18 oktober 2017
Aanvang: 18:45 uur
Lokatie: Brandweerkazerne, Rondweg 15 Grootegast
Rubriek: Varia

Brandweer, burgemeester en wethouder Grootegast in actie voor brandveilig wonen

“Doet u de deur open of dicht?” Met die vraag staat de brandweer, samen met de gemeente, op 18 en 30 oktober bij ca. 250 woningen in de omgeving Langeweg en Lijsterbesstraat in Grootegast op de stoep. De brandweer komt op veel plekken, maar niet vaak achter de voordeur van mensen. “En juist daar hebben we met elkaar veel te winnen”, aldus burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Grootegast.

Doet u open? Misschien staat de brandweer wel bij u op de stoep!
De kans op brand verkleinen, een brand opmerken, weten wat te doen bij brand, veilig vluchten en niet te vergeten 112 bellen. Dit zijn zaken waar alleen een bewoner invloed op heeft. Een team van Brandweer Groningen gaat woensdagavond 18 oktober met de campagne ‘Hé doe de deur dicht!’ op pad met burgemeester Ard van der Tuuk. Op maandagavond 30 oktober gaat wethouder Elly Pastoor de deuren langs. Op een persoonlijke manier wordt aandacht gevraagd voor het dicht doen van binnendeuren en het belang van hoorbare rookmelders.

Rookmelders testen
Uit regionaal onderzoek blijkt dat in de gemeente Grootegast in 68%1  van alle woningen een rookmelder aanwezig is die niet of nauwelijks wordt getest. Het is dus maar de vraag of deze zijn werk doet in geval van brand. Tevens blijkt dat 47% van de inwoners van de gemeente haar binnendeuren tijdens het slapen open laat staan. Terwijl hoorbare rookmelders en dichte deuren de overlevingskans bij brand vergroot.

Waarom in Grootegast?
“De combinatie van een aantal factoren maakt dat de brandweer specifiek voor Grootegast kiest”, aldus clustercommandant Sietse Smit. Een jaar geleden heeft er een grote woningbrand aan de Langeweg plaatsgevonden. “We zijn benieuwd of deze brand in die buurt ook geleid heeft tot het nemen van extra brandveiligheidsmaatregelen in de eigen woning.” Cijfers naar de rookmelderdichtheid laten zien dat er nog veel te winnen is op het gebied van brandveilig wonen. Het begint met risicobewustwording; met mensen het gesprek aangaan over brandveiligheid. Daarnaast gaat de brandweer specifiek deze wijk in, omdat hier woningen staan die voor 2003 zijn gebouwd. Deze huizeneigenaren zijn zelf verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van hoorbare rookmelders in de eigen woning. Sietse Smit; “Aan een rood knipperend lampje heb je niets, je moet een rookmelder bij brand - ook met de binnendeuren dicht èn het gehoorapparaat uit - horen loeien door je hele huis”. Tot 1-1-2 gebeld is, is iedereen op zichzelf en de buren aangewezen. De burgemeester; “Dit in combinatie met het gegeven dat je  bij brand maar 3 minuten hebt om veilig te vluchten, maakt dat wij als gemeente graag aan deze campagne meewerken”.

Hé doe de deur dicht
‘Hé doe de deur dicht’ is het thema van de Brandpreventieweken die jaarlijks plaatsvinden gedurende de maand oktober. Brandweer Nederland komt samen met de Brandwonden Stichting in actie om Nederland brandveiliger te maken. De landelijke campagne ‘Hé doe de deur dicht’ wordt overal in het land ondersteund met aansprekende acties om het belang van brandveilig leven te benadrukken. De actie van de brandweer en gemeente start op beide avonden om 19.00 uur en eindigt rond 21.30 uur. Staat de brandweer niet bij jou op de stoep, maar wil jij wel weten hoe het met je eigen brandveiligheid is gesteld? Kijk dan op http://www.verkleindekansopbrand.nl

[1] Meer informatie over de rookmelderdichtheid en beleving van brand is te vinden in het onderzoeksrapport Rookmelderdichtheid Provincie Groningen. Uit landelijk onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt overigens dat in 70% van alle woningen een rookmelder is geplaatst, maar dat daarvan slechts 45% werkt. Tevens blijkt dat nog 39% van de Nederlanders binnendeuren tijdens het slapen open laten staan, terwijl dichte deuren bijna drie keer zoveel tijd geven om te vluchten bij brand. Bron: Onderzoekrapport Gebrand op Inzicht