In het Westerkwartier, Agenda, Evenementen en Informatie
Fransum-kerk-comp-1024x683

Fietsarrangement In het spoor van de Kloeke Kerken van De Ploeg

2024-04-13T00:00:00+02:00
Datum: ARCHIEF 2024 zaterdag 13 april 2024
Aanvang: 12:00 uur
Lokatie: Museum Wierdenland Ezinge

met een bezoek aan de kerkjes van Ezinge, Oostum en Fransum

Bekijk ook onze deelnemer-pagina en evenementen:
Museum Wierdenland
(Toerisme & Musea)

In Museum Wierdenland zijn nu schilderijen te bewonderen van Groninger kerken in de typerende stijl van schilders van De Ploeg. Maar hoe keken deze schilders bijna een eeuw geleden naar de huidige kerkjes? Wat zagen zij toen – waar stonden zij, vanuit welk perspectief keken zij? Kunnen wij dat nog terugvinden? Met dit doel gaan wij op stap langs drie kerkjes in onze regio.

Om 12 uur bent u welkom in het museum. Na ontvangst met koffie starten wij met een ronde langs de schilderijen in het museum; met name staan we stil bij de schilderijen waarop de kerk van Ezinge, van Oostum, van Fransum  zijn afgebeeld. Een gids van het museum geeft toelichting.

De meest markante afbeeldingen kan ieder met smartphone vastleggen, om ter plekke te kunnen vergelijken met de huidige situatie.

Vervolgens fietsen wij langs de drie locaties. Onze gids zorgt voor een prettige autoluwe route. Bij elke kerk worden we ontvangen door de plaatselijke kerkcommissie. Samen met hen en onze museumgids onderzoeken we hoe en waar de Ploegschilders daar aan het werk zijn geweest;  wat er aan exterieur,  interieur of omgeving van de kerk is veranderd; en wat de sociale functie van de kerk is geworden.

Tot slot fietsen wij terug naar het museum in Ezinge voor een nazit met een afsluitend drankje. De geplande eindtijd is 17 uur.

De totale fietsafstand is 21 kilometer.
N.B. Tussentijds zijn er geen cateringmogelijkheden. Wel is in iedere kerk een waterpunt en toilet. Onderweg is een korte pauze ingepland om meegenomen brood en/of drinken te nuttigen.   
Aantal deelnemers: maximaal 10 per groep, maximaal twee groepen 
Kosten: € 22,50,- of € 17,50 met Museumkaart (te betalen bij aanvang in het museum). 
Inclusief toegang tot de exposities in het museum, begeleiding door museumgids, koffie bij ontvangst,  en afsluitend drankje in het museum. 

Aanmelden vooraf is noodzakelijk, via een e-mail aan Boekingen@wierdenland.nl

foto: Jan Jordens, ‘Kerkje van Fransum,’