In het Westerkwartier, Agenda, Evenementen en Informatie
Agenda-roesd-adv

Kunst in Kerkenpad 2017

2017-07-01T00:00:00+02:00
Datum: ARCHIEF 2017 za. 1 juli 2017 t/m ma. 31 juli 2017
Aanvang: 13:30 uur
Tot:  17:00 uur
Lokatie: Westerkwartier

Wandelen, fietsen of toeren in het Zuidelijk Westerkwartier langs middeleeuwse kerken met prachtige kunst. De kerken en Roesd zijn de hele maand juli geopend voor publiek op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag.  Informatie en routes liggen klaar bij Roesd en de deelnemende kerken. De entree is gratis.

Voor het zevende jaar wordt de tentoonstelling “Kunst in Kerkenpad” georganiseerd. In de prachtige middeleeuwse kerken van Tolbert, Niebert, Nuis, Marum en Noordwijk exposeren in de maand juli vijf professionele kunstenaars,  ieder in z’n eigen kerk. De route langs deze kerken voert door het zo kenmerkende coulisselandschap van deze streek.

 

De Plaatselijke Commissies van de Stichting Oude Groninger Kerken hebben in samenwerking met Roesd vijf bekende, merendeels noordelijke kunstenaars bereid gevonden hun werk te exposeren.

Geke Hoogstins - kerk Tolbert
In haar schilderijen probeert ze vooral de sfeer en beleving van het pure landschap over te brengen. Ze is een perfectioniste en probeert in elk nieuw schilderij haar techiek verder te ontwikkelen. Ook haar koeien zijn realistisch geschilderd en door te spelen met de expressie van ogen en houding, krijgen ze een eigen persoonlijkheid. Ze schildert graag op grote doeken met olieverf, waarbij de schildering in vele lagen tot in detail wordt uitgewerkt.
Zondag 23 juli is Geke Hoogstins in de kerk van Tolbert aanwezig.

Juane Xue - kerk Niebert
Je ervaart hun warmte en aanwezigheid, maar mensen zie je niet op de schilderijen van Juane Xue. Al die kleurrijke tafels van Juane laten ons zien, dat het leven een feest kan zijn. Ze creëert in elk schilderij door middel van licht, schaduw en haar eigen kleurtechnieken een stralende wereld. Een windvlaag, die het tafellaken doet opwaaien, halfvolle wijnglazen en flessen, een stoel waar net iemand van opgestaan is en ieder moment weer kan aanschuiven.
Zondag 30 juli is Juane Xue in de kerk van Niebert aanwezig.

Henrie Vogel - kerk Nuis
De schilderijen van Henrie Vogel stralen van licht en kleur. De inspiratie vindt hij in wat hij noemt “onbelangrijke plekken”, zoals een slootrand of een bocht van de weg. Vervolgens vertaalt hij zo’n plek in een langdurig schilderkunstig proces naar een vrijwel abstract beeld. De fijnzinnige compositie, de subtiele kleurovergangen en de haast rituele verfbehandeling geven zijn doeken een mystieke uitstraling.
Op zondag 16 juli is Henrie Vogel in de kerk van Nuis aanwezig.

Jan van Loon - kerk Marum
Jan van Loon is bekend door zijn landschappen, maar hij heeft ook talloze portretten en stillevens gemaakt in alle denkbare technieken. Zijn reislust is terug te vinden in schilderijen van reizigers, strandbezoekers, wad-, berg- en dijklandschappen tot interieurs. Overal ziet de veelzijdige kunstenaar een beeld wat hem aanzet tot verbeelden.
Zondag 2 juli is Jan van Loon in kerk van Marum aanwezig.

Hans Innemée – kerk Noordwijk
De kip is mijn anti-held. Ik heb deze lullige en onbeduidende vogel (zowaar onvermeld in de vogelencyclopedie!) een hoofdrol gegeven in mijn werk. Verbaasd, verwonderd en zonder oordeel kijkend naar een andere kip, een worm, een kikker of een bloem. Daarbij neem ik mijzelf en mijn medemens op de korrel. Het zijn vaak de meest onnozele situaties, die mij kunnen ontroeren.
Zondag 9 juli is Hans Innemée in de kerk van Noordwijk aanwezig.

Als pleisterplaats dient Roesd.  Zijn de 5 kerken de oudste gebouwen in het gebied, het pand van Roesd met zijn dak van roestend cortenstaal en opvallende  architectuur is een van de nieuwere.  In de winkel verkoopt men naast Giclée’s (een reproductie die in bijna niets onderdoet voor het origineel),  kunstkaarten en kunstboeken van o.a. deze kunstenaars. En mocht men trek in iets lekkers gekregen hebben: Roesd herbergt ook een brasserie.