In het Westerkwartier, Agenda, Evenementen en Informatie
Westkantstad-facebook

Kunst op Nienoord

2022-10-08T00:00:00+02:00
Datum: ARCHIEF 2022 zaterdag 8 oktober 2022
Aanvang: 11:00 uur
Tot:  17:00 uur
Lokatie: Museum Nienoord Leek

Een boeiend platform voor kunstliefhebbers. Op zaterdag 8 en zondag 9 oktober staan het Koetshuis, Expositiehal en tuin van de Borg en Museum Nienoord in Leek vol met kunst. 

  • Reinier vanich multiplexzag

Tijdens ‘Kunst op Nienoord’ tonen kunstenaars hun mooiste werken in een eveneens bijzondere omgeving. U kunt genieten van ruim boeiende kunstwerken, van een glaasje wijn, een frisdrankje of kopje koffie of thee van kunstboeken en uiteraard ook van de passende entourage. De beurs biedt naast kunst ook demonstraties, workshops en lezingen aan.

Beleving
Bij uw bezoek heeft u gelegenheid kennis te maken met de kunstenaars zelf. Zij vertellen u graag over hun passies, denkbeelden, werkwijzen en meer. U kunt genieten van hun werken en van hun gedrevenheid en ideeën. De werken zijn rechtstreeks van de kunstenaars te koop.

Meer op www.museumnienoord.nl
tel. 0594-512260 http://www.museumnienoord.nl

Tijdens ‘Kunst op Nienoord’ tonen 38 kunstenaars hun mooiste werken in een eveneens bijzondere omgeving. U kunt genieten van honderden boeiende kunstwerken, van een glaasje wijn, een glas frisdrank of kopje koffie of thee, van kunstboeken en uiteraard ook van de passende entourage. De beurs biedt naast kunst ook demonstraties, workshops, lezingen en muziek aan.

Beleving
Bij uw bezoek heeft u gelegenheid kennis te maken met de kunstenaars zelf. Zij vertellen u graag over hun passies, denkbeelden, werkwijzen en meer. U kunt genieten van hun werken en van hun gedrevenheid en ideeën. De werken zijn rechtstreeks van de kunstenaars te koop.

Demonstraties   
Het Koetshuis is ingericht als Atelier waar demonstraties steenbewerking, schilderkunst, beeldhouwen,  Sumi-e Japanse inkt schildering op rijstpapier worden gegeven.

Lezing 
SiO2 en Glaskunst 
Sinds het begin van de jaren tachtig wordt er in Groningen in de ateliers van SiO2 kunst gemaakt. 
Kunst in opdracht en als autonoom werk. Dienstbare kunst (kerken, instellingen) Kunst in de openbare ruimte en als sculptuur. Glas in monumenten en als invulling in de architectuur. SiO2 ………. daar waar glas van gemaakt is. Glas gemaakt om licht zichtbaar te maken en kleur te filteren.
Glas dat het licht vervormd en verstrooid. Het materiaal dat de werkelijkheid kan verbuigen. Glaskunst is historisch het meest bekend als toegepaste kunst. Sinds meer dan 3000 jaar in kerken, tempels en paleizen. In bijna alle culturen ingebed en ook niet meer weg te denken in onze wereld van nu. Laat je meevoeren op 8 en 9 oktober aanstaande om 14.00 uur tijdens de gratis lezing van SiO2. Daarnaast zal SiO2 gedurende beide dagen naar behoefte en eigen inzicht vaker een lezing geven.

Muziek 
Op zaterdag en zondag om 16.00 uur treedt Gert Sennema op in de landschapstuin van Nienoord. Bij slecht weer treedt hij alleen op zondag om 16.00 uur op in de Balzaal van de Borg.  De muziek van Gert Sennema ontstaat uit een nauwe verbinding met zijn directe omgeving. In de streektaal (Westerkwartiers-Gronings) worden verhalen muzikaal omlijst met gitaar. Zowel solo als met band (Westkantstad) put Sennema uit hedendaagse volksmuziek, zoals folk, blues en country, die het midden houdt tussen poëtisch en plat.

Openingstijden en entree 
De tentoonstelling is geopend op zaterdag 8 en zondag 9 oktober van 11.00 uur tot 17.00 uur. 
De entreeprijs bedraagt € 6,50. Kinderen t/m 7 jaar gratis; kinderen van 8 t/m 14 jaar betalen € 3,50. Vrienden van het museum en museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Deelnemers aan het woord
Nanny ter Wiel: “Mijn leven is muziek en kunst. Altijd ben ik bezig met schoonheid in klanken, in vormen, in lijnen en in kleuren. Werken in pastel op papier en met olieverf zijn mijn favoriete materialen om uit te drukken wat ik wil weergeven. Inmiddels heb ik meerdere prijzen en nominaties op mijn naam staan. Mijn boomkunstwerk, was vijf maanden onderdeel van de Biënnale Natura Inspiratus 2022 in de plantentuin van Meise (bij Brussel).”

Peter O. Gerrits uit Roden heeft zich gespecialiseerd in de zeefdruktechniek (silkscreen printing). Modern art&design heeft zijn grote interesse, waarbij hij steeds zoekt naar uitdagingen in vorm en nieuwe (digitale) technieken. Hij ontwerpt en zeefdrukt voornamelijk constructivistisch en geometrisch abstract, staat daarbij zogezegd op de schouders van kunstenaars zoals Malevich, Mondriaan, Battermann en Siep van den Berg. Voor hem is de zeefdruktechniek een continu experiment van zoeken naar de schoonheid en harmonie van abstracte (geometrische) vormen. Met name het handmatige aspect van het zeefdrukproces en het bereiken van hoge precisie in combinatie met primaire, esthetische vormen zijn daar onderdeel van. Tijdens Kunst op Nienoord 2022 zal recent werk uit 2022 worden getoond.

Agenda overzicht... Plaats zelf evenement...
Stuur het door:
Deel via WhatsApp