In het Westerkwartier, Agenda, Evenementen en Informatie
Kloostermuseum aduard ziekenzaal

Nieuwe tentoonstelling museum Aduard over Cisterciënzer kloosterarchitectuur

2019-04-02T00:00:00+02:00
Datum: ARCHIEF 2019 dinsdag 2 april 2019
Rubriek: Evenementen

Op 2 april 2019 opent het Kloostermuseum Aduard zijn deuren voor de nieuwe tentoonstelling ‘Van klei naar klooster’. Het onderwerp van de tentoonstelling is de bouwkunst van de Cisterciënzer orde, de stichter van het klooster Aduard. De Cisterciënzer bouwstijl kenmerkt zich door strenge eenvoud en hoogwaardig vakmanschap.

De Cisterciënzers introduceerden rond het jaar 1200 ook het bouwen met baksteen in onze streken. Als gevolg daarvan kwamen in de daarop volgende eeuw jaar meer dan honderd bakstenen kerken en kerkjes tot stand in het Groninger land. De meeste staan er nog!

Van de Aduarder kloostergebouwen is alleen de ziekenzaal uit 1297 overgebleven, die de laatste vierhonderd jaar als protestantse ‘Abdijkerk’ in gebruik is. Deze kerk/ziekenzaal is gebouwd in de typisch Groninger romano-gotische stijl in baksteen. In deze stijl is een groot aantal kerken gebouwd in de hele provincie Groningen.

Een door het museum uitgegeven boekje met vier fiets-, auto- en wandelroutes voert u langs deze “Juweeltjes in het groen”. De routes leiden naar kerkjes rond Aduard, Ten Boer en tweemaal langs die in de omgeving van Loppersum. De uitgave is samengesteld in samenwerking met de 50-jarige Stichting Oude Groninger Kerken.

De tentoonstelling schenkt ook aandacht aan de architectuur van een heel modern Cisterciënzer klooster: het klooster Koningsoord van de zusters Trappistinnen in Oosterbeek. De bouwkundige idealen uit 1100 blijken ook nu nog steeds een inspiratiebron.

Er wordt een film getoond die speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt door Willem Kroon. Tevens kan men aan de hand van een 3D-applicatie langs de contouren van het vroegere klooster wandelen en beelden van het Aduard uit de Middeleeuwen bekijken.

Foto: De voormalige ziekenzaal van het klooster Aduard.