In het Westerkwartier, Agenda, Evenementen en Informatie
Museum wierdenland

Rondleiding door de tentoonstelling ‘Etrusken: Pracht en Macht’

2024-07-12T00:00:00+02:00
Datum: ARCHIEF 2024 vrijdag 12 juli 2024
Aanvang: 14:00 uur
Tot:  15:00 uur
Lokatie: Museum Wierdenland Ezinge
Rubriek: Cultuur agenda

In Museum Wierdenland is momenteel de tentoonstelling 'Etrusken Pracht en Macht' te zien. Op vrijdag 12 juli wordt een rondleiding door deze expositie verzorgd door Regina Willemsen, kenner van de Etruskische cultuur en voormalig reisleidster in Italië

Bekijk ook onze deelnemer-pagina en evenementen:
Museum Wierdenland
(Toerisme & Musea)


De expositie gaat over de eerste grote beschaving in Italië, die bloeide tussen de 9e en 1ste eeuw v. Chr. en haar hoogtepunt beleefde rond 600 v. Chr.. In dezelfde tijd vestigden de eerste mensen zich in Noord-Nederland op de hoogste plekken langs de prielen en aan het wad en begonnen wierden te bouwen om hun erf en huis te beschermen tegen overstromingen.

Museum Wierdenland biedt de bezoeker met deze tentoonstelling een kijkje in de bijzondere wereld van een zeer ontwikkeld volk dat lang voor de Romeinen de dienst uitmaakte in Midden-Italië. Aardewerk in Griekse stijlen, bronzen kannen en zwarte glanzende vazen illustreren de verre handelsbetrekkingen van de Etrusken, terwijl bronzen spiegels en gouden sieraden hun rijkdom belichten. Verschillende offerbeeldjes en rijk gedecoreerde askisten geven inzicht in hun godenwereld en dodencultuur. In de tentoonstelling komen ook aloude vragen over de herkomst van de Etrusken en over hun taal en mysterieuze voorspellingspraktijken aan bod.

Wanneer: vrijdag 12 juli van 14.00 – 15.00 uur
Kosten: entreekosten + € 5,- inclusief een kopje koffie/thee
Opgave: boekingen@wierdenland.nl
 

Museum Wierdenland
Van Swinderenweg 10, Ezinge
http://www.wierdenland.nl

Etruskische buikamfoor, 540-530 v. Chr., ©Rijksmuseum van Oudheden (Leiden)