In het Westerkwartier, Agenda, Evenementen en Informatie
Cazemierboerderij bord

Thema-avond Levend Erfgoed 2023

2023-08-31T00:00:00+02:00
Datum: ARCHIEF 2023 donderdag 31 augustus 2023
Aanvang: 19:00 uur
Lokatie: CazemierBoerderij Tolbert

Alles over Trimunt, stelling Löwe en de CazemierBoerderij met maquettes

  • Maquette trimunt 2-1

Onder levend erfgoed verstaan we de tradities en gebruiken die kenmerkend zijn voor een regio. Vaak wordt immaterieel erfgoed geassocieerd met overblijfselen uit een grijs verleden – 'niet meer van deze tijd'. Veel gebruiken worden afgedaan als irrelevant, hooguit geschikt als onschuldig vermaak. Onterecht, want immaterieel erfgoed heeft wel degelijk grote waarde en een functie.

Tradities zijn van alle tijden, dus ook van de onze. Gebruiken en rituelen markeren belangrijke momenten in zowel ons persoonlijke als het collectieve leven. Ze maken duidelijke wie we zijn, of wat we willen zijn. De regionale producten horen daarbij, omdat ze symbool staan voor 'ons'. Daarom: levend erfgoed.

Welkom bij kostenloze thema-avond
Hierbij nodigen wij iedereen uit voor de thema-avond voor geïnteresseerden in monumenten in het Westerkwartier op donderdag 31 augustus 2023 om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in de CazemierBoerderij aan de Hoofdstraat 27 in Tolbert. Iedere belangstellende is welkom en de toegang is gratis. Thema “Levend Erfgoed” voor Open Monumentendag 2023 Het thema dat dit jaar door het landelijk comité Open Monumentendag is gekozen is “Levend Erfgoed”. We hebben meerdere deskundigen uitgenodigd om ons daar op beeldende wijze over bij te praten.

Programma
19.00 uur Inloop met koffie/thee 
19.30 uur Opening door voorzitter Arnold Bloem 
19.35 uur Stichting Bunkerbehoud Trimunt: Nico-Jan Dijkman, Gerrit Renkema en Wiebo van der Schaaf. 
20.20 uur Pauze 
20.30 uur CazemierBoerderij, de verhalen van een oud dorp en zijn bewoners 
21.10 uur Uitreiking Steunpilaar 
21.20 uur Afsluiting en borrel na, onderlinge uitwisseling van gedachten en ideeën

Bunker Trimunt en stelling Löwe
Stichting Bunkerbehoud Trimunt (Stellung Löwe) zal met 3 personen met verschillende invalshoeken bunker Trimunt en stelling Löwe  behandelen. Nico Jan Dijkman uit Roden werkt bij defensie en kwam als kind al spelen bij zijn neefjes en nichtjes op Trimunt. Nico Jan is een kenner van luchtoorlogen en met name in Noord-Nederland. Hij gaat vertellen over het ontstaan van Stelling Löwe en de technische achtergronden. Gerrit Renkema groeide op op Trimunt en zwierf als kind al tussen de bunkers. Gerrit is de maker van de 15m2 grote maquette, die een indruk geeft hoe de Stellung er in de oorlogsjaren heeft uitgezien. Gerrit heeft in zijn vooronderzoeken gesproken met ooggetuigen om zo een goed beeld te krijgen.  Wiebo van der Schaaf heeft een aantal documentaires gemaakt over de oorlog in Marum en tevens voorzitter van de stichting. Hij laat het interview zien met een zoon van een Duitse soldaat die in de Tweede Wereldoorlog in Stellung Löwe gelegerd was. Daarnaast zal hij  de toekomst plannen van de Stichting toelichten.

CazemierBoerderij, de verhalen van een oud dorp en zijn bewoners
De verhalen van een oud dorp en zijn bewoners via filmpjes uit de oral history-collectie met interviews met inwoners over hun pand, beroep en gebeurtenissen. In Tolbert staat een mooie vier eeuwen oude boerderij: de CazemierBoerderij, een Rijksmonument, waarin een klein maar fijn museum is gehuisvest: het Fredewaldamuseum. Hier wordt de geschiedenis van het dorp en de streek verteld. Centraal staat een schitterende maquette van Tolbert zoals het dorp er uitzag in 1926.

Locatie 
De CazemierBoerderij heeft een rijke geschiedenis op een centrale plek in het dorp. Bij de restauratie, die grotendeels door vrijwilligers is uitgevoerd, zijn de historische elementen van het markante gebouw bewaard gebleven. De boerderij is ongeveer 400 jaar oud. Uit jaarringonderzoek blijkt dat drie eikenhouten gebinten dateren uit 1607. Heel bijzonder is, dat twee staanders aan de bovenkant een vorkconstructie hebben. De boerderij is het vroegste voorbeeld van de bouw van een zogenaamde Friese schuur in de provincie Groningen. Op basis van de oudst bekende tekening (ca. 1830) wordt verondersteld dat de schuur vier gebinten lang was. Er stond toen een kop-romp boerderij. In 1875 voerden Gerrit en Gepke Cazemier een grote verbouwing uit, waarbij het oude woongedeelte werd gesloopt en de schuur werd doorgetrokken. Zo ontstond een boerderij van het Oldambtster (Oost-Groninger) type, ogenschijnlijk symmetrisch gebouwd. In het midden een entree met links en rechts twee vensters, maar toch ligt het voorhuis niet precies in het midden. Een aantal 18-de eeuwse onderdelen werd hergebruikt: in de linker kamer de zolderbalken, de bedsteewand, de tegeltableaus en waarschijnlijk de schouw. In de 20-ste eeuw vonden er kleine aanpassingen plaats, die echter het authentieke karakter niet hebben aangetast.