In het Westerkwartier, Agenda, Evenementen en Informatie

Ontspannen, genieten, beleef het in het Westerkwartier.nl

Sxchilderij de verleiding

Uitgeklede freule

2018-10-14T00:00:00+02:00
Datum: ARCHIEF 2018 zondag 14 oktober
Aanvang: 13:30 uur
Tot:  17:00 uur
Lokatie: Coendersborg Nuis
Rubriek: Evenementen

Expositie schilderijen Piet van Houten in Coendersborg. op 14 oktober, 21 oktober en 28 oktober.

  •  

In oktober 2018 zijn drie bijzondere schilderijen van Piet van Houten te bezichtigen in de Coendersborg in Nuis. De schilderijen zijn geïnspireerd door het verhaal van Froukje Alberts, die als huishoudster diende op de Coendersborg, en met haar borgheer trouwde om het aloude geslacht van de Van Teijens voort te laten bestaan.De schilderijen tonen Froukje als verleidster, als dame  en tenslotte als  “uitgeklede freule”.

In 1795 trouwde de kinderloze erfgenaam Benedictus van Teijens van de Coendersborg op 59-jarige leeftijd met zijn 33 jaar jongere huishoudster. Froukje moest voor nageslacht zorgen en dat deed ze. Ze kreeg drie kinderen, Saco, Oene en Etta. De toekomst van de familie leek gered, maar dit was slechts uitstel van executie. Ook deze drie kinderen bleven ongehuwd en kinderloos. Als laatste overleed Oene. Tot ieders verrassing ging het leeuwendeel van zijn erfenis naar huisarts Joachim Lunsingh Tonckens uit Beetsterzwaag.

Piet van Houten noemt zichzelf een ‘story painter’, een verhalen-schilder. De Coendersborg en het bijbehorende bos in Nuis was de plek waar hij opgroeide en waar hij zijn fantasie kon laten gaan. Na een actieve carrière als manager bij de overheid heeft Van Houten zich toegelegd op de schilderkunst. Tegenwoordig woont de schilder in Roden.

De drie schilderijen zijn te bezichtigen in de Coendersborg, Oudeweg 15 in Nuis. De borg is geopend op de zondagmiddagen van 13.30u tot 17.00u. Toegang gratis.

Nadere informatie: 
Het Groninger Landschap
hoofd Communicatie: Petra van der Meer 
Telefoon: 06-57914742
Telefoon (050) 313 59 01.
e-mail: communicatie@groningerlandschap.nl 

Agenda overzicht... Plaats zelf evenement...
Stuur het door:
Deel via WhatsApp