In het Westerkwartier, Agenda, Evenementen en Informatie
Nanny ter wiel installatie iv

Voorjaarsexpositie Piloersema/Hamsterborg

2022-05-21T00:00:00+02:00
Datum: ARCHIEF 2022 zaterdag 21 mei 2022
Aanvang: 13:00 uur
Tot:  17:00 uur
Lokatie: Piloersemaborg, Den Ham

Wadpalen en vogels in de Piloersemaborg, Exposities van Nanny ter Wiel en Noor Agter. Ook op zondag

  • Noor agter vogel
Bekijk ook onze deelnemer-pagina en evenementen:
Piloersema- of Hamsterborg
(Horeca & Uitgaan)

In mei 2022 exposeren in de Piloersemaborg (Den Ham) de Groningse kunstenaars Nanny ter Wiel en Noor Agter recent werk dat is geïnspireerd op het waddengebied. De installaties, schilderijen en pastels van Nanny ter Wiel tonen met oog voor detail de waddenkust en in het bijzonder de doorleefde rijsdampalen. Noor Agter exposeert vogels, bladeren en boten van papier-maché die breekbaar ogen maar sterk en krachtig zijn. De tentoonstelling is geopend in de weekenden van 7/8, 14/15 en 21/22 mei.
De expositie met recent werk van Nanny ter Wiel (uit Loppersum) en Noor Agter (uit Eenrum) wordt georganiseerd door de culturele commissie van de ‘Vereniging Vrienden van de Hamsterborg’ in de Piloersemaborg in Den Ham.

Waddenkunst van Nanny ter Wiel

Eigenlijk had Nanny ter Wiel niet zo veel met de Wadden. “De Waddenkust dat is koud, vies en blubberig, dacht ik lange tijd.” Totdat ze in 2013 werd uitgenodigd voor het Duits-Nederlands kunstproject Watt und Wasser (Wad en water) en een pastel maakte van een verweerde rijsdampaal. “Toen heb ik mijn mening helemaal herzien. Het is juist een boeiend gebied. Er zit zoveel leven in die palen: pokken, mossen, veertjes.” Sindsdien struint ze de kust af op zoek naar aangespoelde palen die ze verwerkt in haar installaties. De waddenkust van de Eemshaven tot het Friese Wierum en Koehool is de voedingsbodem voor haar schilderijen en pastels. Met oog voor detail geeft ze haar impressie van de waddenkust en het leven dat zijn sporen naliet op de palen in zee.

Vogels en boten van Noor Agter

De vogels, bladeren en boten van Noor Agter zijn gemaakt van papier-maché en ijzerdraad. Ze ogen fragiel en breekbaar maar zijn verrassend sterk dankzij de parketlak die ze gebruikt. “Zo heb ik mijn eigen werk uitgevonden.” Al wandelend in de omgeving van haar woonplaats Eenrum en langs de waddenkust doet ze inspiratie op. “Ik geniet van de immense ruimte en de rust.” Soms vindt ze stokken die ze gebruikt om haar vogels op te zetten, dan weer laat ze hen deinen in de lucht. De natuur is altijd dichtbij in haar werk maar ook de actualiteit voedt haar. “Sinds enkele jaren woont er een Syrische familie in onze straat. Het vluchtelingenvraagstuk grijpt mij echt aan.” Breekbare boten symboliseren de vele vluchtelingen die omkwamen op weg naar een beter leven.

De kunstenaars

Nanny ter Wiel is beeldend kunstenaar en werkte na een conservatoriumopleiding als zangpedagoge. Ze schildert al vanaf haar jeugd maar haar carrière nam een vlucht sinds ze zich volledig op de beeldende kunst kan concentreren. Haar werk hangt in verschillende Europese landen (Duitsland, Tsjechië en Spanje) en ze exposeert in binnen- en buitenland. http://www.nannyterwiel.nl

Noor Agter studeerde aan Academie Minerva in Groningen en de Hogeschool der Kunsten in Utrecht. Ze maakt ruimtelijk werk van papier-maché, schilderijen, tekeningen, installaties en foto’s. Haar werk werd geëxposeerd in verschillende musea, galeries en kerken in Nederland en in de BBK-galerie in Oldenburg.

www.nooragter.com

In de Piloersemaborg, Sietse Veldstraweg 25, 9833TA Den Ham

www.hamsterborg.nl

Agenda overzicht... Plaats zelf evenement...
Stuur het door:
Deel via WhatsApp