In het Westerkwartier, Agenda, Evenementen en Informatie
Fietsen

Fietsen en Rustpunten in het Westerkwartier

Ten westen ligt de stadstuin van de stad Groningen: het Westerkwartier. Dit gebied heeft een interessante geschiedenis en een mooi afwisselend landschap. Het heeft zelfs het oudste cultuurlandschap van West Europa!

  • Fietsen
  • Rustpunt kommerzijl
  • Reitdiepveer
  • Middag humsterland, geen ruilverkaveling geweest, dus veel slingerwegen- en watertjes
  • Kerkniehove
  • Molen fortuna

Verschillende fiets- en wandelroutes leiden u langs de parels in het Westerkwartier. Onderweg kunt u naast de reguliere horecagelegenheden zogenaamde Rustpunten tegen komen. Dit zijn pleisterplaatsen voor wandelaars en fietsers, gelegen aan wandel- en fietsroutes. Bij een Rustpunt kun je zelf koffie of thee maken, frisdrank, een koek of een ijsje nuttigen. Je kunt je e-bike opladen en je band plakken en gebruik maken van het toilet. En er is informatie te vinden over de omgeving.

» Parels in het Westerkwartier - Fiets en Wandelgids 

Rustpunt  Aduarderzijl
Zijlsterweg 7 Aduarderzijl Tel.: 0594-621836
Aduarderzijl één van de mooiste plekjes in het cultuur historische Middag – Humsterland, gelegen in het dijken en wierdenland  van de Provincie Groningen.  Het Rustpunt is gelegen bij de Camping & Jachthaven Aduarderzijl.  
Camping & Jachthaven Aduarderzijl bestaat uit een minicamping en een kleine jachthaven met uitstekend sanitair  uniek gelegen aan het Aduarderdiep.  Het Aduarderdiep komt hier via de historische sluizen uit op het bekende Reitdiep.  Het Reitdiep sluit aan op veel andere waterwegen. Vanuit de camping kunt u schitterende fiets-, wandel- en vaartochten maken en daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden om te vissen.     De LF14 en knooppunt fietsroutes lopen door Aduarderzijl, evenals de wandelroute  Ommetje Garnwerd-Aduarderzijl.  Het Pieterpad is binnen 3 km te bereiken. De camping met gratis ruime parkeergelegenheid biedt een goede uitvalsbasis.
Koffie/thee /limonade verkrijgbaar en reparatie kit / oplaadpunt / sanitair beschikbaar volgens de Rustpunt (Rust.) formule.

Rustpunt Feerwerd
Valgeweg 3 Feerwerd Tel.: 06-44906011
Het Rustpunt Jacobuskerk ligt midden in het karakteristieke wierdendorpje Feerwerd. De 13e eeuwse kerk en het omliggende terrein zijn eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken en worden beheerd door een plaatselijke commissie van vrijwilligers. Het interieur van de kerk dateert overwegend uit de 19e eeuw. Er zijn echter ook een aantal aanzienlijk oudere elementen aanwezig waaronder 16e en 17e eeuwse grafstenen en een 17e eeuwse preekstoel.
Al een flink aantal jaren organiseert de commissie die de kerk beheert er ’s winters op zondagmiddagen  een serie winterconcerten. De kerk is daarnaast ook te huur voor concerten, repetities of bijvoorbeeld als trouwlocatie (zie www.kerkfeerwerd.nl). Eens per jaar, op goede vrijdag, is de kerk nog als kerk in gebruik.
De omgeving van Feerwerd, Middag-Humsterland, staat als een van de oudste onafgebroken bewoonde cultuurlandschappen op de wereld-erfgoedlijst van de UNESCO. Van oorsprong was dit het gebied waar de Hunze uitmondde in de Waddenzee. In het dorp Ezinge (2 km ten westen van Feerwerd) biedt Museum Wierdenland een zeer compleet beeld van de geschiedenis van dit boeiende gebied en zijn vroegere bewoners. In het Kloostermuseum in Aduard (5 km ten zuidwesten van Feerwerd) is te zien welke bijdrage de monniken van Aduard aan de ontwikkeling van het gebied leverden door ondermeer de bedijking van de eilanden Middag en Humsterland in de middeleeuwen.
Middag-Humsterland en het stroomgebied van het Reitdiep zijn een paradijs voor wandelaars en fietsers. De vele kleine, vaak al zeer oude kronkelende weggetjes en diverse nieuwe fietspaden voeren door een verrassend gevarieerd landschap met onregelmatige verkaveling en veel kleine hoogteverschillen waaraan de invloed van het (zee)water in het gebied nog goed af te lezen is. De eeuwenoude wierdendorpen liggen als verhoogde eilandjes verspreid in dit gebied. 
Voorbijgangers zijn in de kerk en in de ruime kerktuin met picknicktafels van harte welkom. 

Rustpunt Fransum
t/o Fransumerweg 1, Fransum

Rustpunt  Oldehove
Kerkpad 11 Oldehove Tel.:  0594-699488  
Streek supermarkt Telintels, vers van de streek, voor de streek

Rustpunt  Kommerzijl
Ooster Waarddijk 4 Kommerzijl
Rustpunt Kommerzijl maakt deel uit van een voormalig veebedrijf. De boerderij behoorde vroeger tot de bezittingen van het klooster Cusemer bij Oldekerk. In 1594 vervielen de kloosterbezittingen aan de provincie. In 1947 zijn de bedrijfsgebouwen afgebrand en in 1948 weer opgebouwd. In 1946 is het voorhuis afgebroken en weer opgebouwd, in 2010 gebeurde dit opnieuw, waarbij op enige afstand van de grote schuur een moderne nieuwbouwwoning werd gerealiseerd.
Tot 1970 is de boerderij in gebruik geweest als gemengd bedrijf, daarna tot 2016 als veebedrijf. Eind 2019 kochten Bert en Aly Nederveen de woning, de kleine schuur, boomgaard en weiland. De grote schuur bleef in bezit van de vorige eigenaar, die deze verhuurt voor opslag. Een deel van de schuur hebben Bert en Aly tot hun beschikking, hierin is ook het rustpunt gevestigd.
Op de schuur staat de naam ‘Schadingaheerd’, onbekend is waar deze vandaan komt.Naast koffie, thee, fris, ijsjes en koeken zijn er ook verse eieren te koop. Dat geldt ook voor appels, peren, pruimen en kersen tijdens het oogstseizoen.

Rustpunt Westerzand
Westerzand 28 Sebaldeburen  Tel.:  0594-503472
U bevindt zich bij Jappie en Willy Postma aan het begin van het buurtschap Westerzand in het Westerkwartier.
Het buurtschap ligt op een van de zandruggen in een vroeger veengebied omgeven door water aan een landelijke weg tussen de dorpen Lutjegast en Oldekerk/Niekerk.
Rustpunt Westerzand bevindt zich op een kruispunt van fietspaden, vlakbij knooppunt 41, van waaruit u kunt overstappen op tal van verschillende fietsroutes.

Rustpunt de Boerenakkers 
Dijkweg 9 Boerakker

Rustpunt het Nijberterpad
't Pad 11 Niebert  Tel.: 0594-549790
Op  rustpunt het Nijberterpad treft u de familie Wiersema aan, een familiebedrijf met jongvee opfok, dit doen we voor 2 broers die een melkvee bedrijf in Veenhuizen hebben. De kalfjes komen bij ons als ze 4 maanden zijn en als ze ruim 2 jaar zijn gaan ze drachtig weer naar Veenhuizen. Ons bedrijf staat in een cultuurhistorisch houtsingel landschap, langs één van de oudste kerkpaden van Nederland. Er zijn diverse bezienswaardigheden in onze heerlijke rustige omgeving.

» Alle rustpunten in Nederland 

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp