In het Westerkwartier, Agenda, Evenementen en Informatie
Museum nienoord

Museum Nienoord

Nienoord 1
9351 AC Leek
Tel.: 0594 - 512260  
www.museumnienoord.nl

  • Museum nienoord

Sinds 1958 biedt het prachtige landgoed Nienoord onderdak aan het Nationaal Rijtuigmuseum, thans Museum Nienoord. De borg Nienoord is een 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen, sleden en toebehoren van nationaal belang. Het complex dateert oorspronkelijk uit 1524. Ervaar de geschiedenis in Ridderzaal, knechtenkamer, koetshuis en paardenstal.

Onder leiding van een gids (bij de entreeprijs inbegrepen) kunnen individuele bezoekers de bovenverdieping van de borg bekijken en krijgen ze ook toegang tot de schatkamer van het museum: het depot met de grote verzameling koetsen, arresleden en alles wat er bijhoor

Verborgen Verhalen
Het museum is gevestigd in een monumentale borg met bijgebouwen en borgtuin. De luisterrijke historie van de borg en zijn vroegere bewoners wordt op speelse wijze getoond in de expositie Verborgen Verhalen. Bijzondere animatiefilmpjes voor jong en oud brengen het verleden tot leven. De bezoeker maakt zo kennis met de rijkdom die er eens op Nienoord was, maar ook met de roerige tijden, de oorlogen en de persoonlijke drama’s.

Regelmatig wordt een en ander aangevuld met wisselende tentoonstellingen of bijzondere opstellingen, soms zelfs op de verder niet toegankelijke zolder. Een actueel overzicht daarvan vindt u op onze website www.museumnienoord.nl

Koetsen en kastelen
De semi-permanente tentoonstelling “Koetsen en kastelen. Rijtuigen en regenten onderweg in de turbulente 19de eeuw” neemt u mee in het leven van twaalf historische personen van stand, hun families, rijtuigen en kastelen. Ieder is uniek in zijn of haar verhouding tot een veranderend Nederland.
Voor het eerst in haar bestaan biedt Museum Nienoord een gebarentour aan naast de audiotour. Ze zijn bij de ingang van de tentoonstellingshal te downloaden op uw smartphone.
Bezoekers kunnen een rit maken in een rijtuig met het interactieve men-spel en er is uniek filmmateriaal te zien van de binnenstad van Groningen, waar handkarren, koetsen, fietsen en trams hun weg zochten.

Wat is er meer te zien
In de andere grote expositiehal zijn wisselende tentoonstellingen op het gebied van de eigen collectie mobiel erfgoed, (streek)historie, (beeldende) kunst, etc. In de wisselperiodes worden activiteiten georganiseerd als (kunst)beurzen, concerten, lezingen, festivals en dergelijke. Raadpleeg daarvoor onze website www.museumnienoord.nl.

Uiteraard kunnen we een kijkje in de bijzondere Schelpengrot van harte aanbevelen. 

 

 

Bert Weggemans – schrijver en dichter uit Niebert - ging op bezoek en schreef er over.

Schelpenwichtje
Verweesd wichtje bin ik, al leven mien olders nog wel. Ze wollen eileks wel van mij oaf, doarom vonnen zij t goed dat ik dienstmeid van e Borgheer van Nienoord werd, veur dag en nacht. Dan waren zij met eer van mij oaf, ok al was ik destieds nog mor 14 joar. Ik waark doar veur kost en ienwoneng, en goa nooit meer noar huus. Ik waark haard en moet geheurzoam wezen. En nou heb ik één keer doan wat niet mog, en bin k veur straf ien t tuunhuus opsloten. Honderdduzend schelpen hemmen ze mij hier hinne zet ien zakken van tachteg kilo, alle schelpen moeten op wanden en zolder liemd worden, net zo lang tot alle schelpen een vast plakje kregen hemmen ien dit tuunhuus dat schittert as parelmoer. Tot t zo wied is leef ik hier op wotter en brood, bin ik gevangene van mijzulf. Vanmörgen was ik eindelek kloar, de Borgheer liet mij vrij want ik har mien strafwaark voldoan. Veur e eerste keer ien joaren mag ik mien eigen gang weer goan. Ik loop noar t Leekstermeer en zie ien e spiegel van t wotter een old minske stoan. Ik zwaai noar heur en zij zwaait noar mij weerom. Dan maark ik dat ik noar mien eigen spiegelbeeld zwaai, dat olde minske bin ik.

Ik val veurover toe t wotter ien en bin niet langer mien eigen gevangene meer.

Verschenen in het agenda magazine Welkom in het Westerkwartier: een gedicht van Bert Weggemans – schrijver en dichter uit Niebert
Bert moakt een serie over bezundere gebruuksveurwaarpen in t Westerketier.  Hij schrift zowel een verslag van zien bezoeken aan e betreffende musea  as ook n bij t thema heurend gedicht ien t Westerketiers.

 

 

Agenda-berichten van Museum Nienoord


Fiep westendorp koning

“Fiep op Wielen”

Jip en Janneke, Pim en Pom, Pluk van de Petteflat: al Fiep Westendorp haar karaktertjes tref je de komende maanden tussen de koetsen, karren en sleden van Museum Nienoord! 

2024-03-29T00:00:00+01:00
vr. 29 maart t/m zo. 1 september - Aanvang:14:00uur Museum Nienoord Leek
Lees verder »
Fiep westendorp koning

Kinderatelier “Fiep op wielen”

Elke tweede zondag van de maand!

2024-07-14T00:00:00+02:00
zondag 14 juli - Aanvang:13:30uur Museum Nienoord Leek
Lees verder »
Fiep westendorp koning

Kinderatelier “Fiep op wielen”

Elke tweede zondag van de maand!

2024-08-11T00:00:00+02:00
zondag 11 augustus - Aanvang:13:30uur Museum Nienoord Leek
Lees verder »