In het Westerkwartier, Agenda, Evenementen en Informatie
Dia1

Lezing over Vraauwlu door Iris van den Brand en Sanne Meijer

2024-02-13T00:00:00+01:00
Datum: ARCHIEF 2024 dinsdag 13 februari 2024
Aanvang: 20:00 uur
Tot:  22:00 uur
Lokatie: Cultureel Centrum Zuidhorn
Rubriek: Lezing/Literair

De Historische Kring Zuidhorn organiseert een lezing over de Groninger vrouwen door de geschiedenis door Iris van der Brand en Sanne Meijer

Bekijk ook onze deelnemer-pagina en evenementen:
Cultureel Centrum Zuidhorn
(Horeca & Uitgaan)

Op dinsdag 13 februari om 20.00 uur wordt in het Cultureel Centrum Zuidhorn een lezing gehouden door de dames Iris van den Brand en Sanne Meijer met de titel Vraauwlu: Groninger vrouwen in de geschiedenis.

Sanne Meijer (1993) en Iris van den Brand (1994) publiceerden in oktober 2022 het boek Vraauwlu: Groninger vrouwen in de geschiedenis bij uitgeverij Passage. In deze lezing gaan zij verder in op de feministische golven vanaf de 19e eeuw en hoe de Groninger vrouwen hier een rol in hebben gespeeld. In deze ‘broescursus’ zullen zij de geschiedenis van de vrouwenemancipatie belichten en gaan hierbij ook in op de rol van de vrouwen uit Zuidhorn/het Westerkwartier. Zij zullen enthousiast vertellen over de ontdekkingstocht naar bijzondere levensverhalen. In de geschiedschrijving is de rol van vrouwen altijd onderbelicht gebleven. Maar de dames zetten vrouwen op het voetstuk dat ze verdienen. Het gaat om vrouwen die pionierden in de muziek, de wetenschap, de kunst of de politiek. Iris en Sanne hebben een aantal vrouwen met een grote betekenis voor onze provincie uitgelicht. 'Vrouwengeschiedenis is een relatief nieuwe discipline in de geschiedschrijving. Geschiedenis is vaak geschreven door mannen en gaat over mannen. Maar vrouwen hebben wel degelijk een grote rol gespeeld'

Sanne Meijer is historica, auteur en ondernemer en woont in Roodeschool. Ze werkt aan allerlei projecten omtrent Groninger geschiedenis, cultuur en erfgoed.

Iris van den Brand is historica en geschiedenisdocent en heeft jarenlang in Zuidhorn gewoond. Momenteel woont zij in Beerta. Zij zet zich onder meer in voor meer regionale geschiedenis in het middelbaar onderwijs. 

Wij nodigen u graag uit voor deze enthousiaste lezing!Op dit moment is er naar aanleiding van het boek een expositie in het Museum van der A. 

www.historischekringzuidhorn.nl

Voor niet leden 7,- en leden 4,- (incl. koffie/thee)